Αρθρογραφία


Δεκέμβριος 2013


Συνήθως με τον ερχομό του χειμώνα και την πτώση της θερμοκρασίας, αρχίζουμε σιγά-σιγά να μη ασχολούμαστε πολύ με τα φυτά του κήπου μας. Αυτό είναι λιγο-πολύ φυσιολογικό, καθότι σταματάμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας η το ουζάκι μας με την παρέα στο αίθριο η στον κήπο ή μετακομίζουμε στον χειμερινό τόπο διαμονής ή....
Βέβαια οι εργασίες που γίνονται στον κήπο η στο κτήμα είναι τον χειμώνα πολύ λιγότερες από τις καλοκαιρινές αλλά είναι εξίσου, να μην πω μερικές φορές, σημαντικότερες.
Έτσι κατά την διάρκεια του χειμώνα πρέπει να κάνουμε τις εξης απαραίτητες γιά την ευρωστία και υγεία των φυτών μας εργασίες.

1. Χειμερινή λίπανση.
 Η λίπανση του χειμώνα γίνεται συνήθως με κοκκώδη λιπάσματα τα οποία και περιέχουν περισσότερο φώσφορο και κάλιο καθότι τα βασικά αυτά θρεπτικά στοιχεία αργούν να διαλυθούν ώστε να μπορέσει να τα απορροφήσει το φυτό από το έδαφος.
Τα λιπάσματα αυτά πρέπει να μπαίνουν από τέλη Νοεμβρίου έως το αργότερο τέλη Ιανουαρίου. Μιλάμε πάντα βέβαια γιά φυτά ( δένδρα-θάμνοι οπωροφόρα ή καλλωπιστικά ) φυτεμένα στην γη και όχι σε γλάστρες. Η λίπανση φυτών σε γλάστρες έχει άλλους κανόνες και γίνεται χρησιμοποιώντας υδατοδιαλυτά λιπάσματα, γιά τα οποία θα επανέλθουμε.
Η χειμερινή λίπανση μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με προσθήκη οργανικής ουσίας ( καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ) που θα ενσωματωθούν με φρέζα η με σκαλιστήρι στο έδαφος. ΠΡΟΣΟΧΗ!!  ποτέ δεν αφήνουμε τα κοκκώδη λιπάσματα χωρίς ενσωμάτωση. 

2. Χειμερινοί ψεκασμοί. 
Οι χειμερινοί ψεκασμοί σκοπό έχουν έχουν σκοπό να απαλλάξουμε τα φυτά μας ( κυρίως τα φυλλοβόλα) από αυγά εντόμων και σπόρια μυκήτων, αλλά και να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών μας από παθογόνα που μπορούν να τα προσβάλλουν όταν αυτά πληγωθούν από διάφορες αιτίες π.χ. από τον μύκητα της κορυφοξήρας τα εσπεριδοειδή ή η ελιά από τον καρκίνο,μετά από παγετό ή χαλάζι ή το κλάδεμα.
Επίσης πολλά σκευάσματα εκτός από την 'απολύμανση ' αυξάνουν και την αντοχή των φυτών στην παγωνιά.
Εάν λοιπόν επιθυμούμε το καλοκαίρι  να έχουμε γερά φυτά δεν τα ξεχνάμε τον χειμώνα και είμαστε έτοιμοι μετά από χαλάζι η μετά την πτώση των φύλλων (στα φυλλοβόλα)  η μετά τα κλαδέματα η πριν από αναμενόμενο παγετό, να επέμβουμε με τα κατάλληλα σκευάσματα που προμηθευόμαστε από τα καταστήματα που κατέχουν άδεια εμπορίας φυτοφαρμάκων και απασχολούν τον κατάλληλο επιστήμονα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ


ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Δεκέμβριος 2012

Τα λουλουδια των εορτών

Όλες οι εποχές έχουν τις γιορτές αλλά και τα λουλούδια που τις χαρακτηρίζουν.
Το φθινόπωρο που μόλις μας άφησε, έχει την γιορτή του Αγίου Δημητρίου και τα ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ!! ( εξ ού και το όνομα Αϊ-Δημητρίτες ), η άνοιξη το Πάσχα και τα ΤΡΙΑΝΤΆΦΥΛΛΑ αλλά και τον ΠΑΡΘΕΝΌΚΡΙΝΟ, το καλοκαίρι τα ΓΕΡΆΝΙΑ αλλά και τα ΕΥΩΔΙΑΣΤΆ ΓΙΑΣΕΜΙΑ ( γιά να θυμηθούμε λίγο του καλοκαιρινούς κινηματογράφους που, δυστυχώς, εξέλειπαν πλέον ).
Έτσι και ο χειμώνας και οι γιορτές που έρχονται, έχουν τους "εκπροσώπους" του φυτικού βασιλείου που τις χαρακτηρίζουν.
Παρ'ότι τα τελευταία χρόνια σαν ¨βασιλιάς¨ των φυτών του φυτικού βασιλείου γιά τις γιορτές Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, έχει αναδειχθεί το ΕΛΑΤΟ, ενδεχομένως όχι μόνο σαν παρεπόμενο της παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας, αλλά και διότι τόσο πολύ θυμίζει, στον απότομα αστικοποιημένο Έλληνα, την ύπαιθρο και τα χιονισμένα βουνά των παιδικών του χρόνων ή των Χριστουγέννων στο ¨χωριό του παππού¨, θα προτιμήσω σήμερα να ασχοληθώ με 2-3 φυτά χαρακτηριστικά της Ελληνικής χλωρίδας που μπορώ να πω ότι βλέπω χρόνο με τον χρόνο να γίνονται δημοφιλή στο αγοραστικό κοινό.
Πρόκειται γιά το ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΝΌ, το ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΡΝΑΡΟ ( η ίλεξ και όχι ού που το μπερδεύει πολύς κόσμος ) και βέβαια την ΚΟΥΜΑΡΙΆ
Είναι πανέμορφα φυτά, που η φύση .εχει φροντίσει να είναι όμορφα την περίοδο των τελευταίων εορτών του έτους, το πρώτο με τα κόκκινα φύλλα της κορυφής, τα δε άλλα δύο με τους πανέμορφους κόκκινους καρπούς τους. Άσε δε που τα κούμαρα είναι πεντανόστιμα όχι μόνο γιά τα πουλιά του δάσους αλλά και γιά τον άνθρωπο.
Αξίζει λοιπόν να τα έχουμε στο σπίτι μας, το μπαλκόνι μας η τον κήπο μας, καθότι είναι φυτά πολυετή και κατάλληλα γιά το κλίμα του νησιού ( με μιά μικρή επιφύλαξη γιά το αρχοντοπούρναρο, αν και έχω συναντήσει σε θαυμάσια κατάσταση σε κήπους στην Σαλαμίνα που ποτίζονται με νερό ΕΥΔΑΠ ).
Τέλος θα ήθελα να προτρέψω τους καταναλωτές που θα προτιμήσουν φυσικό έλατο να μην έχουν ενδοιασμόύς και "τύψεις" ότι καταστρέφουν τα δάση. Αντίθετα προσφέρουν εισόδημα σε ανθρώπους που ζουν σε ορεινές περιοχές οι οποίοι τα καλλιεργούν σε άγονα πετρώδη εδάφη και σκληρές συνθήκες και "φυλάττουν τας Θερμοπύλας".

Σεπτέμβριος 2012


Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙ​ΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ​Σ

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερει γενικά τα είδη των λαχανικών
που μπορούμε να φυτέψουμε στον μικρό ή και μεγαλο λαχανόκηπο του
σπιτιού μας.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την εργασία που έχει ίσως την μεγαλύτερη
σημασία, ώστε να έχουμε αφ'ενός εύρωστα και νόστιμα λαχανικά και το
κυριώτερο να μην βασανιστούμε με την εξόντωση των ζιζανίων, που
αναπόφευκτα θα εμφανιστούν μόλις φυτέψουμε και ποτίσουμε η αρχίσουν τα
πρωτοβρόχια' ήτοι θα ασχοληθούμε με την....
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Είναι πολύ σημαντικό το έδαφός μας να έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά
στοιχεία.Τα εδάφη στο νησί είναι γενικά φτωχά και σε θρεπτικά
συστατικά και σε οργανική ουσία η οποία κάνει δύο δουλειές. Αφ'ενός
προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο έδαφός μας, αφ'ετέρου υποβοηθά τα
φυτά μας να εκμεταλευτούν καλύτερα τις υπάρχουσες θρεπτικές ουσίες.
Έτσι η προσθήκη οργανικής ουσίας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε.
Υπάρχουν οργανικές ουσίες πολλών προελεύσεων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
- Ζωικής προέλευσης από γιδοπρόβατα, από κότες από κουνέλια από
μόνοπλα ( άλογα, όνοι, ημίονοι ) που είναι και η καλύτερη από όλες.
- Φυτικής προέλευσης, όπως κομπόστ που μπορούμε και μόνοι μας να
φτιάξουμε από τα οργανικά απορρίματα της κουζίνας η του κήπου, η
τύρφη, κ.α..
Όλες οι ανωτέρω αναφερόμενες οργανικές ουσίες έχουν τα πλεονεκτήματά
τους και τα μειονεκτήματά τους ( άλλες βγάζουν πολλά ζιζάνια, άλλες
δεν έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία΄, άλλες επηρεάζουν την χημική
ισοροπία του εδάφους κ.λ.π.).
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις πρέπει να είναι πολύ καλά χωνεμένες.
Τις περισότερες όμως φορές η οργανική ουσία από μόνη της δεν είναι
επαρκής γιά να βγάλει εις πέρας μιά καλλιέργεια μέχρι το τέλος. Έτσι η
προσθήκη ενός σύνθετου λιπάσματος αργής αποδέσμευσης κατά προτίμηση,
είναι χρήσιμη.

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η αντιμετώπιση των ζιζανίων. Με δύο
κυρίως τρόπους μπορεί ένας ερασιτέχνης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα
των πολλών ζιζανίων.
Ο πρώτος είναι πριν φυτέψουμε ή σπείρουμε τα λαχανικά μας να έχουμε
ρίξει την κοπριά ( ειδικά αν είναι από γιδοπρόβατα που βγάζουν συνήθως
ζιζάνια) να ποτίσουμε ή να βρέξει καλά, να περιμένουμε να βγουν τα
ζιζάνια και να τα καταστρέψουμε με σκάλισμα ή με αφαίρεση με το χέρι η
με φρεζάρισμα. Αυτό αν επαναλειφθεί δύο φορές θα έχουμε καλύτερα
αποτελέσματα.
Κατόπιν ρίχνουμε το βασικό μας λίπασμα, το ενσωματώνουμε στο έδαφος με
σκάλισμα ή φρεζάρισμα και είμαστε έτοιμοι γιά το φύτεμα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να αντικαταστήσουμε την καταστροφή των
ζιζανίων με χημικό τρόπο αντί με σκάλισμα ή φρεζάρισμα. ΌΛΕΣ οι άλλες
ενέργειες παραμένουν ίδιες.

Λεπτομέρειες γιά όλες τις ανωτέρω ενέργειες καθώς και τα κατάλληλα
υλικά θα αναζητήσετε σε καταστήματα που διαθέτουν γεωπόνο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυγουστος 2012


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Το καλοκαίρι φεύγει, ο χειμώνας έρχεται και είναι καιρός να
προγραμματίσουμε τις εργασίες που είναι απαραίτητες γιά να έχουμε
υγιείς καρπούς από τα δένδρα μας και τα λαχανικά μας και έναν όμορφο κήπο
Έτσι πρέπει να μεριμνήσουμε γιά...

α) να προστατέψουμε τα εσπεριδοειδή μας ( πορτοκάλια, μανταρίνια) από
την μυίγα της Μεσογείου,τοποθετώντας τις ειδικές παγίδες η
ψεκάζοντας με τα κατάλληλα φάρμακα. Η μυίγα της Μεσογείου προκαλεί
πολύ μεγάλη ζημιά στα εν λόγω φρούτα σε όλο τον κόσμο.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τα ελαιόδενδρα όπου πρέπει να
τοποθετήσουμε τις ειδικές δακοπαγίδες και ενδεχομένως να κάνουμε και
δολωματικούς ψεκασμούς όταν δούμε μέσα στις δακοπαγίδες τα πρώτα
έντομα.
Ενημερωτικά πάντως προβλέπω φέτος να μην έχουμε σοβαρή προσβολή από
δάκο, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

β) να προετοιμάσουμε τον λαχανόκηπό μας γιά την σπορά ή την φύτευση
των χειμερινών λαχανικών.
Έτσι μπορούμε να προμηθευτούμε και να βάλουμε σε δικό μας σπορείο
σπόρους μαρουλιού, λάχανου,κουνουπιδιού,μπρόκολου, πράσου τα οποία
όταν αναπτυχθούν τα φυτεύμε στο χώμα, η προμηθευόμαστε σπόρους που
σπέρνονται απ' ευθείας στο χώμα και τους σπέρνουμε κατά προτίμηση( γιά
τους ερασιτέχνες ) όταν περάσουν οι υψηλές


θερμοκρασίες.
Τέτοιοι σπόροι είναι του'' άνιθου, μαιντανού, σέλινου, ρόκας, ραπανιού
& ρέβας,το μυρόνι, η καυκαλίθρα,κουκί, τα διάφορα ραδίκια ( άγρια
λευκό και κόκκινο, ήμερο, Ιταλικό), καρότο, σέσκουλο, πατζάρι ,
σπανάκι και άλλα.

γ) να προμηθευτούμε τα ετήσια καλωπιστικά φυτά γιά να ομορφήνουμε τον
κήπο μας η το μπαλκόνι μας.
Έτσι μπορούμε να προμηθευτούμε χρυσάνθεμα γιά φθινοπωρινή ανθοφορία,
πανσέδες που θα μας χαρίζουν λουλούδια τους όλο τον χειμώνα μέχρι τις
αρχές του καλοκαιριού ή τις πρίμουλες με τα πολύ όμορφα χρώματα.
Τώρα επίσης είναι η εποχή γιά την φύτευση των βολβών και των κονδύλων
πολλών καλλωπιστικών όπως..
τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισοι,κρόκοι,αμαρυλίδες, φρέζες, ανεμώνες,
νεραγκούλες κ.λ.π. τα οποία φυτευουμε είτε σε αμιγείς συστάδες είτε
κάνοντας διάφορους συνδυασμούς σε μεγάλες γλάστρες, ζαρντινιέρες ή σε
βραχότοπους στον κήπο.
Θα έχουμε μ'αυτόν τον τρόπο χρώμα αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη
μέχρι αρχάς καλοκαιριού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ